Soru ve Cevaplar
Sıkça Sorulan Sorular
KKTC'de Koçan (Tapu) Çeşitleri
Türk Koçan: 1974 öncesi Kıbrıslı Türkler, İngilizler ve diğer ülkelere ve/veya vatandaşlarına ait olan Taşınmaz Mal Koçanlarıdır.
Eşdeğer: 1974 sonrasında Kıbrıs’lı Türkler, Güney Kıbrıs’taki taşınmaz mallarını bırakarak Kuzey’e göç etmişlerdir. Daha sonra KKTC Devleti, Kuzey’de bulunan önceden Kıbrıslı Rumlara ait olan bazı taşınmazlara Güney’de bırakılan mala karşılık koçan çıkarmıştır. Bu tip taşınmazlara halk arasında Eşdeğer Koçanlı denir.
Tahsis: 1974 den sonra K.K.T.C Devleti savaş gazilerine, ailelerine, Türkiye Cumhuriyetinden yerleşmek için davet edilen insanlara, Güney’den Kuzey’e gelip herhangi bir malı olmayan insanlara devlet tarafından verilen ve/veya tahsis edilen gayrimenkul mallardır.
Kuzey Kıbrıs’ta T.C ve yabancı uyruklu vatandaşlar gayrimenkul almak için Bankalardan kredi alabilir mi?
Evet, eğer alacağınız gayrimenkul krediye uygun ise Exper değerinin bankaca belirlediği oranlarda kredi alabilirsiniz. Türkiyedeki gelirinizin beyanı ile aldığınız gayrimenkulü ipotek vererek Kredi alabiliyorsunuz.
Yabancı uyruklu kişiler(TC ve diğer vatandaşlar) Kuzey Kıbrıs’tan emlak alırken ne kadar süre beklemek zorundadır?
Yabancı uyruklu vatandaşın taşınmaz malı kendi adına alması için Bakanlar Kuruluna başvurarak satın alma izni alınması gerekir. (Yaklaşık olarak TC uyruklu kişilere 1-2 ay ve diğer kişilere 6-8 ayda sonuçlanır.)
TC veya Yabancı uyruklu vatandaşlara ne kadar süre oturma izni veriyorlar?
Kuzey Kıbrıs’ın gayrimenkul sahibi olmak, doğrudan oturma hakkı kazandırmaz ancak oturma hakkı almak isteyenlerin gayrimenkulü olması avantajdır. Gayrimenkulü olan kişilerin hukuki sorunları yok ise ve gelirlerini kanıtlayabiliyor oldukları takdirde, önce 1 yılık oturma izni alır, ardından 2 yıl ve onun ardından sınırsız oturma izini almaları olağan bir süreçtir.Yabancı uyruklu kişilerin Kuzey Kıbrıs’ta emlak satın almaları için oturma veya çalışma iznine veya belli sürelerde Giriş Çıkış yapma ihtiyaçları yoktur.
Yurtdışından gelen vatandaşlar banka hesabı açabilirler mi?
Evet açabilirler. Kuzey Kıbrısta Türkiye şube bankalarından Türkiye İş Bankası A.Ş.,T.C.Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Garanti Bankası A.Ş, T.Halk Bankası A.Ş., Türk Ekonomi Bankası (TEB) bulunmaktadır. Özel sermayeli bankalardan bazıları ise Şekerbank(Kıbrıs) Ltd., Kıbrıs Kapital Bank Ltd., K.T.Kooperatif Merkez Bankası Ltd., Limasol Türk Kooperatif Bankası Ltd., Yakın Doğu Bank Ltd., Universal Bank Ltd.
Konut alımı esnasında Evin Fiyatı dışında alınan vergiler
Damga Pul ücreti: %0.5 oranında Vergi dairesine kontratın pullanıp resmileşmesi için kontrat aşamasında ödenen vergidir.
KDV: Kontrat Bedeli üzerinden %5 oranında Vergi Dairesi için müşteri tarafından ödenen vergidir. Ev teslimi gerçekleşmeden önce ödenir.
Trafo Katkı + Altyapı ve Bağlantılar: Devlet elektrik, Telefon, su ve diğer altyapı bağlantılarını gerçekleştirmediğinden bu masraflar müşterilere eşit olarak bölünür. Ortalama £1500 – £2500 arasında bir tutar olarak müşterilere bildirilir. Ev tesliminden önce ödenir.
Tapu devir Harcı: Konut alım izninin avukat tarafından alınmasının ardından, Müşterinin evin tüm borcunu ödemesi ve evin tapularının hazır olması durumunda, KKTC Tapu dairesinin yapacağı konutun fiyat değerlendirmesi sonucuna göre, değerin %3 ‘ü oranında tapu deviri sırasında ödenir.
NOT : ikinci el emlak alımlarında, tapusu çıkmış bir ev profesonel satıcıdan alınmadığı için KDV, Trafo gibi vergiler ödenmez. Eğer ki ev sahibi ile kontrat yapılmışsa Damga pul ücreti ödenir. Direkt olarak tapu devrine gidilecekse sadece %3 devir harcı ödenir